20 ЛИСТОПАДА - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДИТИНИ

Шановні мої учні!

20 листопада – це ВАШ день! Насолоджуйтеся тим, що ви ще діти! Це найкращий життєвий період: час мрій і планів, першого кохання і  вибору життєвий орієнтирів!
Саме 20 листопада весь світ відзначає Всесвітній день дитини. Традиційно в Україні 20 листопада прийнято вважати і Днем спільних дій в інтересах дітей.
У 1954 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 836 (IX) і рекомендувала всім країнам ввести в практику, починаючи з 1956 року, святкування Всесвітнього дня дітей як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованій на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.
Символічно, що саме 20 листопада 1959 року Генасамблея ООН прийняла декларацію прав дитини, і в 1989 році – Конвенцію прав дитини, яку правозахисники називають «Дитячою конституцією». Україна ратифікувала зазначений документ ще у вересні 1991 року.
Конвенція ООН про права дитини базується на чотирьох основних принципах: першочерговість інтересів дитини; забезпечення повноцінного життя та розвитку; залучення до громадського життя; відсутність дискримінації.
Відповідно до цього міжнародного документа реалізується державна політика, що має на меті покращення становища кожної дитини в Україні, зокрема, зменшення числа дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, потерпають від насильства та скрути, забезпечення права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, на сімейне виховання.
За нормами Сімейного кодексу України особа вважається дитиною до 18 років: до 14 років – це малолітня дитина, від 14 до 18 років – неповнолітня.
Не дивлячись на те, що особа до 18 років не є повнолітньою, закон наділяє її певним об’ємом прав. Ряд прав у дитини виникає від народження і ваші діти їх уже реалізували: право на ім’я, на громадянство, на піклування і турботу, на медичну допомогу, на достатнє і здорове харчування.
Крім цих прав, дитина від народження має такі права, про які не часто згадують: право на повагу, право сповідувати власну релігію, право бути вислуханим, право висловлювати власну думку, право на гідне ставлення до себе та на захист від будь-якої роботи, яка може бути небезпечною для здоров’я.
Знайте свої права і обов’язки, живіть за ними і виконуйте їх! 

Немає коментарів:

Дописати коментар