129 років від дня народження Остапа Вишні (1889–1956), українського письменника, сатирика і гумориста

Скільки доброти було в обличчі,
Скільки мудрості в очах було,
Як дивився приятелю в вічі
Любий наш Михайлович Павло!
Ну, а вмів же бути і суворим,
І безжальним бути Вишня міг,
Як назустріч чорним поговорам
Підіймав свій праведний батіг!
(Максим Рильський)


13 листопада 2018 року виповнюється 129 років з дня народження відомого письменника, гумориста, новеліста, класика сатиричної прози ХХ ст. Остапа Вишні. Його справжнє ім’я – Павло Михайлович Губенко.  За життя пережив і полон більшовиків, і в’язницю, звинувачення в контрреволюційній діяльності й тероризмі, був незаконно репресований. Проте, його врятувала усмішка...
Про гумориста рідко згадують, приділяючи йому увагу лише в офіційній літературі. Хоча насправді свого часу книжки автора займали друге місце по продажам після Шевченка. Його життя було сповнене веселих історій, які слідували за ним усюди невпинно.
Одна з розповсюджених розповідей про Остапа Вишню пов’язана, як не дивно, зі спробою його страти. Відомим був той факт, що цікаві та гумористичні оповідання жахливо дратували радянське керівництво. За це Остапа й намагалося знищити тодішнє правління комуністичного проросійського режиму. В 30-х роках він був заарештований та звинувачений в підготовці замаху на партійного “боса” Постишева. І коли слідчий НКВС спитав у письменника, чи знає він, за що його заарештували, митець відповів: “Чому б вам не звинуватити мене у зґвалтуванні Клари Цеткін?”. За це його, звичайно, не посадили, але замах на вбивство партійного керівника приписали.
Взагалі життя Остапа було збігом комічних випадковостей. Самого Постишева вже через декілька років звинувачують у зраді та вбивають. Самого ж Остапа відправляють у заслання, куди приходить наказ його розстріляти. Та тут знову втручається доля. Виконання затягується через погодні умови і поки готується кара, керівника табору самого відправляють на страту, а документи та наказ про покарання зникають.
Ще одним цікавим фактом з життя письменника є його кар’єра медичного брата. Маючи неабиякий хист, він врятував життя багатьом людям, хоча так і не став професійним лікарем, присвятивши своє життя літературі.
Цікаві факти із життя Остапа Вишні:
- у Остапа Вишні було шістнадцятеро рідних сестер і братів;
за освітою – військовий фельдшер;
- є засновником нового жанру – усмішка. Він писав: «Хоч «фейлетон» уже й завоював у нас повне право на життя, та, на мою думку, слово «усмішка» більш українське від «фейлетону»;
- псевдоним "Остап Вишня" вперше з'явився в 1921 році;
- письменника називали "найбільш знаним в Україні після Шевченка і поруч із Леніним";
- був редактором відомого гумористичного журналу «Перець»;
- найперша книжка, яку прочитав письменник була «Сорочинський ярмарок» М. Гоголя;
- найближчий друг Остапа Вишні – М. Рильський. Товаришував з М.Хвильовим та М. Кулішем.

Немає коментарів:

Дописати коментар