Обласний семінар-практикум

15 жовтня 2020 року на платформі Zoom  відбувся обласний семінар викладачів української мови та літератури, зарубіжної літератури закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області на тему «Розвиток критичного мислення та ключових компетентностей на уроках української мови та літератури, зарубіжної літератури». В роботі семінару взяли участь 32 викладача області.
Своїм досвідом щодо формування ключових компетентностей та основних методів розвитку критичного мислення на уроках та у позаурочній діяльності поділилися викладачі ДНЗ «Запорізький центр професійно-технічної освіти водного транспорту», серед яких була і я.

Виступила з презентацією на тему «Розвиток творчих компетентностей і креативного мислення на уроках української мови і літератури». Викладач відзначила, що сьогодні особливого значення набуває креативність особистості, її здатність до творчого нестандартного мислення, вміння ефективно вирішувати складні проблеми власної життєдіяльності. Такі якості можуть бути сформовані у процесі спеціально організованих педагогічних впливів в системі освіти.  Викладач повинен збагачувати практичний та теоретичний досвід учня, надавати  можливість самовизначатися, проявляти творчу ініціативу, здійснювати самостійний  вибір, підтримувати прагнення  відходити від заданого шаблону, зразку, стандарту, варіювати зміст та форму виконання завдання, приймати власні рішення; спонукати до дослідження та експериментування; формувати потребу в нових враженнях, схвалювати спроби учня діяти самостійно, конструктивно, проявляти допитливість, сміливість, гнучкість, визначеність позиції.

Наприкінці доповіді було  запропонвано до перегляду відео фрагмент уроку з української літератури «Використання прийомів «оживлення картини» і «озвучування» при вивченні соціально-побутової повісті І. Нечуй-Левицького «Кайдашева сім’я»» продемонстрував прийоми, які  сприяють розвиткові творчої компетентності і креативного мислення учнів.

Крім цього, методист  НМЦ ПТО в Запорізькій області Л.І.Четверякова акцентувала увагу учасників семінару на інструктивно-методичних рекомендаціях проведення обласного конкурсу буктрейлерів «Книга, яка надихає», який відбудеться 28-30 жовтня.

Щиро дякуємо колективу та керівництву нашого навчального закладу за підтримку.

Бажаю всім успіхів у роботі, наснаги, творчої енергії і  творчо-креативних учнів !






Немає коментарів:

Дописати коментар